malowane nitką

malowane nitką

piątek, 20 marca 2015

10

Dziewczyny zbliżają się Święta Wielkanocne a wiadomo jak Wielkanoc to musi być dobra babka. Chcę się z wami podzielić przepisem na naprawdę przepyszną babkę, którą piekę od lat i zawsze mi się udaje. Piec mozna w formie okrągłej lu podłużnej-nie ma znaczenia.




 Przepis:
składniki: 6 jaj, 1,5 szkl.cukru, 1 szkl. mąki tortowej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl.oleju,
wykonanie: ubić białka, dodać cukier, jak sie rozpuści dodać żółtka, mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia a na końcu wlać olej. Wymieszać wszystko mikserem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (dolna grzałka), jak babka wyrośnie włączyć jeszcze górną grzałką. Piec około 50min. zależy od piekarnika ( po prostu sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczona).  Jak babka wystygnie lukruję ją  lukrem z dodatkiem soku z cytryny i kilku kropli oleju cytrynowego (koniecznie). Lukier jest wtedy kwaskowy i pachnie cytryną.
Na Świeta upiekłam babkę w okragłej foremce ale nie wlałam do formy całego ciasta bo by wyleciało i upiekłam jeszcze kilka małych babeczek (tzw.mufinków).
SMACZNEGO:))

17 komentarzy:

  1. Pije kawe i chetnie bym zjadła tej babeczki.... a koszyczek wielkanocny tez mi sie podoba:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, wszędzie trwają przygotowania do Wielkanocy, a ja kompletnie zapominam o nich :) Kasiu, dzięki za przepis na babkę, muszę tylko zmodyfikować dodatki do lukru- cytrynowy smak to jeden z kilku za którymi oboje z mężem nie przepadamy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie Olu modyfikuj, mozesz nawet posypac samym cukrem pudrem:))

      Usuń
    2. I to rozwiązanie pewnie najbardziej posmakuje mojemu Mężowi :D

      Usuń
  3. Adorei tua sugestão, parece deliciosa!
    Obrigada por compartilhar amiga, bjus!
    Feliz final de semana!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, piekna jest. I wiesz co zaraz skopiuje przepis, bo w naszym domu, to maz piecze babki, z przepisu swej mamy. To ja dla odmiany zrobie inna:) Serdecznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasieńko , dzięki za przepis . Jak ja lubię takie sprawdzone receptury. Z dodatkiem oleju musi być wilgotna. Zapisuję przepis i pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo dobra i puszysta wiec koniecznie wypróbuj.

      Usuń
  6. Z przepisu skorzystam bo jaka by to była Wielkanoc bez babki.Mam swój dobry przepis ale lubię nowości i to wypróbowane.Miłego dnia i słoneczka życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję,że moja babka będzie Ci smakowała.

      Usuń
  7. dzięki za przepis, skorzystam !

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.....Pyszności przygotowałaś.....Pozdrawiam pa.....

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale słodkości! Teraz to poczułam święta na całego:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nice post, things explained in details. Thank You.

    OdpowiedzUsuń