Dziewczyny zbliżają się Święta Wielkanocne a wiadomo jak Wielkanoc to musi być dobra babka. Chcę się z wami podzielić przepisem na naprawdę przepyszną babkę, którą piekę od lat i zawsze mi się udaje. Piec mozna w formie okrągłej lu podłużnej-nie ma znaczenia.
Przepis:
składniki: 6 jaj, 1,5 szkl.cukru, 1 szkl. mąki tortowej, 1 szkl. mąki
ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl.oleju,
wykonanie: ubić białka, dodać cukier, jak sie rozpuści dodać żółtka,
mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia a na końcu wlać olej.
Wymieszać wszystko mikserem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (dolna
grzałka), jak babka wyrośnie włączyć jeszcze górną grzałką. Piec około
50min. zależy od piekarnika ( po prostu sprawdzić drewnianym patyczkiem
czy jest upieczona). Jak babka wystygnie lukruję ją lukrem z dodatkiem
soku z cytryny i kilku kropli oleju cytrynowego (koniecznie). Lukier
jest wtedy kwaskowy i pachnie cytryną.
Na Świeta upiekłam babkę w okragłej foremce ale nie wlałam do formy
całego ciasta bo by wyleciało i upiekłam jeszcze kilka małych babeczek
(tzw.mufinków).
SMACZNEGO:))
Chętnie zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńPije kawe i chetnie bym zjadła tej babeczki.... a koszyczek wielkanocny tez mi sie podoba:))
OdpowiedzUsuńCzęstuj się:)))
UsuńKurcze, wszędzie trwają przygotowania do Wielkanocy, a ja kompletnie zapominam o nich :) Kasiu, dzięki za przepis na babkę, muszę tylko zmodyfikować dodatki do lukru- cytrynowy smak to jeden z kilku za którymi oboje z mężem nie przepadamy :))
OdpowiedzUsuńPewnie Olu modyfikuj, mozesz nawet posypac samym cukrem pudrem:))
UsuńI to rozwiązanie pewnie najbardziej posmakuje mojemu Mężowi :D
UsuńAdorei tua sugestão, parece deliciosa!
OdpowiedzUsuńObrigada por compartilhar amiga, bjus!
Feliz final de semana!
Kasiu, piekna jest. I wiesz co zaraz skopiuje przepis, bo w naszym domu, to maz piecze babki, z przepisu swej mamy. To ja dla odmiany zrobie inna:) Serdecznosci:)
OdpowiedzUsuńKasieńko , dzięki za przepis . Jak ja lubię takie sprawdzone receptury. Z dodatkiem oleju musi być wilgotna. Zapisuję przepis i pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobra i puszysta wiec koniecznie wypróbuj.
UsuńZ przepisu skorzystam bo jaka by to była Wielkanoc bez babki.Mam swój dobry przepis ale lubię nowości i to wypróbowane.Miłego dnia i słoneczka życzę.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że moja babka będzie Ci smakowała.
Usuńdzięki za przepis, skorzystam !
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i miłe słowa.....Pyszności przygotowałaś.....Pozdrawiam pa.....
OdpowiedzUsuńAle słodkości! Teraz to poczułam święta na całego:)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNice post, things explained in details. Thank You.
OdpowiedzUsuń